weneedchange.blogg.se

Om samhälle, ekonomi, historia, naturvetenskap, media och politik.

"Mattes röv hitåt!"

Publicerad 2015-09-23 09:52:00 i Allmänt,

Samsons MH i Norrköping var minnesvärt på många sätt. Framförallt för att det blev en succé. Sen träffar man människor som man annars aldrig skulle träffa på brukshundsklubbar. När testledaren skulle dirigera hur Anja skulle stå skrek hon "Mattes röv hitåt!" Det är bra att utsätta sig för främmande miljöer då och då. Annars förstår man inte hur ett samhälle ser ut som helhet.

Jag gillar att EU:s migrationsministrar körde över Ungern, Tjeckien, Rumänien och Slovakien när de trummade igenom att alla länder i EU ska ta emot flyktingar solidariskt. Det är precis så EU ska fungera, i kontrast till nationell småsinthet. Det här är alltså länder som varje år tar emot i runda slängar femton miljarder euro tillsammans. Det borde vara att skjuta sig lite i foten att gå emot EU, och att inte ställa upp när det behövs. I Rumäniens fall har många ur den egna befolkningen det så illa att de hellre tigger på gatorna här.

Jag tror att det ologiska i de här ländernas beteenden beror på att man egentligen inte är några demokratier. Ta Ungern som exempel. Landet gick från att vara privat egendom till att strida på Tysklands sida under andra världskriget till att bli en del av Sovjetunionen. Folkmedvetandet är alltså mera präglat på totalitära system än på demokratin. Att EU släppte in landet, och öser pengar över det, måste vara för att man vill öka stabiliteten i Europa genom att västernisera de delar av Europa som inte är det. Ett projekt som idag alltså måste anses misslyckat, eftersom man hellre väljer den fascistiska vägen än den demokratiska. Jag var skeptisk till att EU överhuvudtaget skulle expandera österut. Dels var det en förlustaffär, och dels att det kunde bli som det  är nu nämligen att det sitter ett gäng rena nazister i parlamentet. Problemet med fascistiska partier är ju också att de blir demokratiskt framröstade men väl vid makten så avskaffar man demokratin. Det är ländernas befolkningar som blir de stora, grundlurade, förlorarna. Märkligt är det att vi trots det här har fascistiska partier, så som Sverigedemokraterna, i alla Europas länder. Jag begriper inte logiken i att bara för att man stör sig på att folk flyr hit från länder där det är krig så är man beredd att införa nazism. Vi ger upp press- och yttrandefriheten, så kan vi leva i trygghet från främmande element sen. I Ungerns fall är det redan för sent. Det är dags att sparka ut de ur EU, så att inte fler länder dras med ner i den totalitära sörjan.

Nåväl. Samsons nästa test blir om fyra år.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela