weneedchange.blogg.se

Om samhälle, ekonomi, historia, naturvetenskap, media och politik.

Vad gör en bra författare

Publicerad 2014-07-31 10:35:39 i Allmänt,

Svaret på rubrikens fråga är något som jag har funderat mycket på. En gymnasiekompis, som sedermera läste litteraturvetenskap upp t o m D, trodde att han hade förstått formeln. Man ska ha franska citat insprängda i texten, och handlingen ska utspela sig utspridd på flera intressanta platser. Ungefär som en James Bond-film alltså..

Just nu läser jag Graham Greenes Honorärskonsuln. Greene är en arvtagare, i rakt nedstigande led, till Joseph Conrad. Nyöversättningen av Joseph Conrads Mörkrets hjärta är nog det bästa jag har läst. Det gör ingenting att det är en översättning, eftersom den skrevs för så längesedan hade man ändå behövt översätta den. På samma sätt som Conrads genomsyras Greenes böcker av en berättarglädje, och skärpa, som är fantastisk.

Det sägs ibland att vad som avgör en författares skicklighet är hur den skriver om sex. Jag skulle vilja utveckla det. Vid en passage i Honorärkonsuln ägnar Greene två rader åt att beskriva sex, och sen ägnar han en halv sida åt att beskiva the after sex sadness. Den där sorgsenheten, som ibland kan liknas vid panik, som kan drabba en efteråt. Det, skulle jag säga, avgör en bra författare. Förmågan att kunna beskriva svårförstådda mänskliga fenomen. I en annan bok, minns inte vilken, beskriver Greene ett nervöst beteende som att det oftare än något annat definieras av överdrivna gester. Det, skulle jag säga, avgör en bra författare.

Vad prosan, och framförallt poesin, kan göra är att beskriva den typen av fenomen som vi annars har svårt att greppa. Postmodernisterna menar att allting är text, eftersom våra tankar är ord och orden således beskriver världen, men försök att beskriva något så enkelt som personkemi. Det låter sig, i princip, bara göras med hjälp av dikten.

Jag trodde att jag hade läst alla böcker av Greene, men så gick jag förbi stadsmuséet i Visby under Almedalsveckan. Där hade man ställt ut två bokhyllor fulla med böcker, som man skänkte bort, och bland dessa böcker fanns två Graham Greene-böcker som jag aldrig hade hört talas om tidigare. Lycka!

Hur det gick för min kompis? Vi har ingen kontakt idag, men det sista jag hörde var att han fått en dikt publicerad i Lyrikvännen samt höll på med en roman i vilken en pedofil hade huvudrollen (som till dags datum inte verkar ha blivit antagen av något förlag).

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela