weneedchange.blogg.se

Om samhälle, ekonomi, historia, naturvetenskap, media och politik.

Psykosfären på charterorter liknar ingenting annat

Publicerad 2014-10-28 10:54:00 i Allmänt,

Massturismen har skapat samhällen som enbart finns till för dens egen skull. Längs hela solkusten ligger all inclusive-hotellen vägg i vägg och där finns inte så mycket annat. Stränderna är fyllda av av tyskar, fransmän, engelsmän och svenskar. De kommer i alla former och i alla åldrar. Turisten får det utrymme den tar. På stränderna badar 80-åriga kvinnor näck, och på restaurangerna sitter feta män i tangakalsonger. Bland turisterna, på stranden, går det runt thailändska massöser och afrikanska försäljare. Orden "would you like massage?" kan man numera höra runt hela jorden, och de afrikanska försäljarna börjar sprida sig också de. Fullt påklädda, och med ett stoiskt lugn, går de runt fullpackade med handväskor och fakeade Rolex-klockor. I restaurangerna på hotellen råder det ett ställningskrig mellan personal och gäster. Det industrimässiga över det, och den stora mängden besökare, gör att det inte finns plats för något som helst utbyte mellan de båda lägren. 
 
Det här är ett fullständigt ofarligt samhälle, men den inneboende orättvisan i de på förhand givna rollerna skapar en psykosfär som inte liknar den på någon annan plats. Under den brännande solen bildas det en doft som av pommes frites som har fått ligga lite för länge i fritösen. Det är den sjukaste miljö som jag kan föreställa mig, och blotta existensen av den blir ett tydligt bevis på att det är något som är rejält fel med världen, men ändå kan jag inte låta bli att gilla det ofattbart enkla i den. Det finns också något rörande med svenskar som tycker att höjden av lycka är att ligga 14 timmar i solen varje dag och att under tiden dricka minst en öl i timmen, varken man är sugen eller inte. Eller som tror att när solen når zenit i Alanya är den i själva verket två på dagen eftersom Turkiet ligger två timmar före Sverige.
 
Igår läste jag ett inlägg på facebook från en väninna som befinner sig på Kreta med sina två barn. Hon hade plötsligt blivit påhoppad av en man, som var där med sin familj, och han spydde galla över henne och förklarade hur mycket han avskydde singelmammor. Själv kan jag tycka att det kan vara jäkligt skönt att befinna sig på hotell tillsammans med bara tyskar och fransmän, då slipper man iallafall förstå vad folk pratar om.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela