weneedchange.blogg.se

Om samhälle, ekonomi, historia, naturvetenskap, media och politik.

Vad är demokrati värt?

Publicerad 2015-01-29 13:33:15 i Allmänt,

Amerikas Förenta Stater har under det senaste decenniet angripit två länder, Afghanistan och Irak, med målen att dels motarbeta terrorism men också för att införa västerländsk demokrati och västerländska värderingar. Båda krigen har fått katastrofala följder. I Afghanistan är talibanerna på väg att återta styret av landet och i Irak blev IS ett resultat plus att shia- och sunnimuslimer regelbundet utför attentat mot varandra.

Skulle man fråga någon Afghan, eller Irakier, på gatan är jag övertygad om att de skulle säga att det var bättre före USA invaderade. Demokrati, och pressfrihet, i all är men det är i första hand stabilitet man vill ha. Under Saddam Hussein var Irak en kulturell stormakt och folk på gatan kunde känna sig trygga. Talibanerna må stå för en massa saker som vi i väst ser som förkastliga men under deras styre var landet stabilt.

Stabilitet, tror jag, skapas av en konsensus kring hur ett land ska styras, samt hur saker och ting ska fungera. I Sverige idag är stabiliteten under attack. Det finns människor som åker iväg och deltar i krig, och det finns ett parti som anser att Sverige styrs på ett felaktigt sätt. Alltså inte felaktigt som att högern ogillar ett vänsterstyre utan felaktigt i det politiska systemets grundvalar.

Ponera att år 2022 så får Sverigedemokraterna 35% av rösterna. Samtidigt har våra förorter förvandlats till autonoma områden styrde efter islamsk lagstiftning. Polisen möts inte längre av stenkastning då de rycker ut utan de möts av områdets egna milis. En milis som har samma vapen som polisen och som tror att de hamnar i paradiset om de dör. Då är stabiliteten i landet Sverige bara ett minne blott.

Sverige har de senaste tvåhundra åren varit ett under av stabilitet. Vi har ett parti som styrde med, nästan, majoritetsregering under hela 1900-talet och vi har inte varit i krig sen Napoleon levde. De största frågorna har varit hur mycket vi ska betala i skatt, eller hur många pappamånader vi ska ha. Risken är väldigt stor att sakernas tillstånd kommer att utvecklas åt ett väldigt otrevligt håll.

Den stabilitet som vi alla vill leva under kan gå förlorad i demokratins namn. Frågan är hur man löser det problemet. För allas vår skull måste det nämligen till en lösning.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela