weneedchange.blogg.se

Om samhälle, ekonomi, historia, naturvetenskap, media och politik.

Båtliv, Fårö och Visby by day and night

Publicerad 2015-07-30 14:44:00 i Allmänt,

Nu har jag nästan helt tappat kollen på vilken dag det är. Det spelar ju ingen roll. Iallafall, för tre dagar sedan packade jag och Anja in oss i bilen och åkte norrut. Vi lade några timmar på Kylaj och Smöjen, vilket är en pärla med sandstrand och 20 meter därifrån ett stort kalbrott som det är varmt att bada i. Det var dock blåsigt och kallt så vi badade inte, men den inramningen gjorde platsen än mer dramatisk än vad den redan är. Därefter tog vi färjan till Fårö, åt galetter på Kutens bensin bland rostiga oljefat och såg sen solnedgången från Langhammars raukområde. Kvällen avslutade vi sedan i Fårösund där vi sov över i båten.

Morgonen efter blev vi väckta av att min far kom ombord. Vi gick bara upp bara och hjälpte honom göra loss båten för att sedan lägga oss igen och somna om till klockan ett. Det är någonting med kombinationen gungandet från havet och dieselmotorn som gör att man sover fantastiskt gott. När vi sedan gick upp och åt frukost var vi bara en timme från Visby.

Väl i Visby åkte vi bara till Lummelunda för att duscha och hämta kläder. Sen åkte vi tillbaka till stan för att sova två nätter i båten. Efter att ha strosat lite i hamnen åt vi middag på Donners brunn, vilket är en av Visbys bästa restauranger och det var sagolikt gott. Till förrätt åt vi en passerad grön ärtsoppa och till huvudrätt sotad lax. Planen var att sedan ta ett glas bubbel på Kallis eller Terrassen men båda dessa ställen var stängda så vi gick raka vägen till Gamla masters där vi mötte upp med Ulrika, en gammal klasskompis från Berghs, och hennes vänner. Ulrika har egentligen flyttat till Calgary, där hon blivit housewife då hennes kille är storemanager på Ikea där, men hon hade kommit hem för att utföra sina sommarrutiner vilka är att de är 10-15 tjejer från Östermalm, i åldrarna 40-50, som först är i Sandhamn i en vecka och därefter i Visby i två veckor. Det var himla trevligt att lyckas träffa Ullis några timmar och de hade lyckats hamna i en hel massa äventyr under tiden på ön. Nu var det bara Ullis och två av hennes kompisar kvar, varav en var hårfrisörska och en som möjliggjorde due dilligence vid företagsköp på en av Sveriges största advokatfirmor.  Det är drag i de här tjejerna så efter några timmar på Masters drog vi vidare till Munkkällaren.

Jag tror aldrig att jag under mina i princip 16 år på Gotland har haft roligt på Munkkällaren. Det är illa klädda människor som raggar ohämmat på varandra. Folk klär sig som att de ska på byggmax och vi hade först ganska roligt åt klientelet, men ganska snart började uppvaktningen av kvinnorna i vårt sällskap och Anja blev till slut så illa till mods över den fullständiga hämningslöshet som visades upp så vi fick gå därifrån. Kvällen avslutades på Masters och det är ju som ett gammalt vardagsrum för mig så det var oerhört hemtamt och jag sprang in i några gamla bekanta. Gabbe som äger stället, och är närmaste vapendragare till Mikael Persbrandt, hanterar lokalen ungefär som att det skulle vara hans privata fest.

Dagen efter låg vi och sov till klockan fyra, och det är båtens förtjänst! När vi slutligen tagit oss upp gick vi en långpromenad genom Visby. Det finns ingen annan stad som jag känner mig så hemma i som Visby så det var väldigt roligt att kunna visa Anja några av mina smultronställen. Visby utanför murarna är ju fullständigt överflödigt men innanför murarna kan man bara gå runt och mysa. Vi satt också några timmar på Bolagets uteservering och trots att det passerade säkert hundra människor i minuten kände jag inte igen en enda. På kvällen hämtade vi Sushi och satt sedan i båten och tittade på solnedgången. Värmen lyser med sin frånvaro men nu tycker jag ändå att vi har jobbat upp lite sommarkänsla. Eftersom mobilerna laddar ut på en gång blir vi också helt avskärmade från omvärlden i båten och det är jäkligt trivsamt bara det. Nu bär det snart av till Stockholm och där ska vi hämta upp vår hund, som varit på Seskarö hela sommaren, för att sedan åka vidare till Linköping. Linköping ja, tänk att man bor där när det går att bo precis var som helst.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela