weneedchange.blogg.se

Om samhälle, ekonomi, historia, naturvetenskap, media och politik.

Tempen på journalistutbildningen

Publicerad 2014-06-30 21:20:00 i Allmänt,

Ett säg under dagens Precis-seminarium fick mig att åter tänka på något som jag tänkt på förut. Det löd: journalistutbildningen borde bli fem-årig, och den borde innehålla kurser i både Excel, statistik och företagsekonomi.

Det tycker jag också, och jag hade gärna sett att min egen utbildning hade sett sådan ut. Dessa färdigheter inser man mer och mer hur viktiga de är, och kanske att journalister med en sådan utbildning skulle sluta vara så förment antiakademiska. Idag känns det som att många journalister har ett komplex över att de inte är akademiker, och man tacklar det genom att vara motvalls och bitter.

Sen kan man överhuvudtaget fundera på mängden journalister man utbildar. Ta bara Södertörns högskola, och hur många journalister som kommer ut därifrån varje år. Man har sju olika journalistutbildningar, och istället för att ha en lång gedigen utbildning är det en massa tvååriga utbildningar med olika inriktningar. T.ex. Journalistik och multimedia och Journalistik, människa och miljö. På Umeå universitet, där jag läste, har man vetenskapsjournalistisk inriktning och kulturinriktning, med digital inriktning på bägge. Samtidigt har man knappt någonting för att man är specialinriktad, eftersom mängden specialiserade journalister bara minskar på redaktionerna. T.ex. finns det väl endast 10-20 vetenskapsjournalistiska tjänster i hela landet.

Och såhär ser det ut. Varje år examineras det hundratals, kanske tusentals, journalister från våra universitet och högskoler. Till det måste man lägga alla som utbildas vid våra folkhögskolor, och dessa tävlar på likvärdiga villkor eftersom ingen av utbildningarna är akademisk. Enligt Sveriges radio har mängden examinerade journalister ökat med 400% på 10 år.

Samtidigt sparkar alla de stora mediehusen journalister en masse. DN sparkade var femte av sina anställda under 2013. TV4 har precis sagt upp 140 journalister. På GP säger man upp 40 tjänster. Samtidigt tar TT över produktionen av allt fler tidningar. På bl.a. Metro är 40 tjänster i fara. Varenda lokaltidning har de senaste åren tvingats till att kraftigt banta sina redaktioner, och mer jobb läggs på de som blir kvar (vilket i sig försämrar innehållet).

Den här situationen håller så klart på att bli ohållbar, och det är också extremt oansvarigt av lärosätena att överutexaminera en massa journalister till en arbetsmarknad som bara krymper. Jag efterlyser inte planekonomi, men betänk att medieutbildningarna är bland de dyraste utbildningarna vi har och att det är skattebetalarna som får stå för notan.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=5631948

http://www.friatider.se/ilska-och-gr-t-p-gp-n-r-40-journalister-f-r-sparken

http://www.journalisten.se/nyheter/metro-journalister-kan-forlora-jobben

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela