weneedchange.blogg.se

Om samhälle, ekonomi, historia, naturvetenskap, media och politik.

Almedalsveckan

Publicerad 2015-06-30 12:03:13 i Allmänt,

Igår var min första dag på Almedalsveckan. Den har hållit på sen i söndags, men jag åkte in första gången igår. Eller, var inne i lördags och gick en sväng i hamnen. Överallt byggdes det, hamnen var full av båtar och vid kajen låg det en privat yacht, från USA, stor som en Gotlandsfärja. Sommarvisby som det brukar se ut, men det lockar fram ett leende när man inte sett det på ett år.

Det första seminariet jag gick på var ett samarbete mellan Tidningsutgivarna och Reportrar utan gränser. Temat var hur synen på yttrandefriheten, och framförallt satirteckningarna, sett ut efter attentaten mot Charlie Hebdo. I panelen var RUG:s ordförande Jonathan Lundqvist, Thomas Mattson som är chefredaktör på Expressen, Lena Mellin från Aftonbladet samt ansvarig utgivare från Närkes Allehanda. Debatten var kanske inte jättespännande, utan handlade mycket om publicistiska beslut (vilket kan vara nog så intressant), men RUG visade upp en mängd satirteckningar på storbild, bl.a. från Charlie Hebdos och Lars Vilks, vilket genererade ett polispådrag i omgivningen. RUG presenterade också en ganska mörk bild av utvecklingen där det blivit så att man uttrycker sig ”jag är för yttrandefrihet, men…”

Seminariet var bra, och det var många tunga namn i publiken samt att t.ex. SVT gjorde en grej på det, men varje år frågar jag mig samma sak: varför måste Lena Mellin göra publika framträdanden? Det blir aldrig bra.

Seminarium nummer 2, som jag gick på, handlade om ambitionen att göra Stockholm till en start up hub. Mellan seminarierna hade jag en halvtimme på mig att ta mig till leksaksaffären och köpa en Batmanpistol i födelsedagspresent till min systerson.

Seminariet var i matsalen på Strand hotell, och vi var kanske 25 personer i publiken. Den stora behållningen var all den fina statistik som visades, som grundade sig i en rad undersökningar om både hårda fakta samt om hur människor upplevde saker, samt Skandias expert på Silicon Valley (det var han som organiserade Mikael Dambergs rundresa för några år sedan) som var en del av panelen.

Med sex enhörningar, teknisk utbildning som går i bräschen samt ett rikt kulturliv är Stockholm nummer 2 i världen som start up-miljö. Allting stämmer för att det ska kunna bli riktigt bra, förutom två saker. Dels kan företagen nästan inte växa sig större i Stockholm eftersom bostadssituationen är så extrem. Det är det absolut största hindret. Sen skulle hundra enhörningar i Sverige öka den relativa barnfattigdomen, vilket det inte alls är säkert att politikerna, eller allmänheten, vill.

Efter seminariet bjöds det på en massa mat och dryck, så jag kunde däst sitta i solen på trappan till Fornsalen i en kvart innan det var dags för det sista seminariet för dagen.

Nu skulle jag lyssna på en timme om förarlösa bilar, och vilken impact de kan få på samhället. Ett högintressant ämne och en kompis, som ligger bakom Elbilslandet, var en del av panelen. Jag var lite inblandad i PR-biten för Elbilslandet på ett tidigt stadium, för ca 1.5 år sedan, och nu stod man på scen bredvid Teslas Nordenchef och det är nog ungefär så bra det kunde ha blivit, och det hade faktiskt fungerat som en direkt målsättning.

Med mig från seminariet tog jag tre saker. Dels arbetar trafikverket mycket med vad man ska göra med all den mark i städerna som kommer frigöras då de inte längre kommer behöva vara parkeringsplatser. Eftersom bilar idag används ca 2% av dygnet, och står parkerade resten, räknar man också med att bilparken kommer att bli mycket mindre om bilar istället börjar användas 80% av dygnet. Sen var det Taxi Stockholm som räknar med att kunna skära ner sina kostnader med 60%, eftersom det är andelen som personalen kostar, och att det därför kommer bli mycket billigare att åka taxi. Man planerar också bredda utbudet med alla möjliga tjänster, samt att man 2025 kommer att ha fasat ut alla fossila bränslen från sin fordonsflotta. Den tredje, och sista, lärdomen var att de bilar som Tesla idag säljer är självkörande, fast att den funktionen inte är aktiverad. Så fort lagstiftningen hamnar på plats kan man bara trycka på en knapp, och så går självstyrningen igång.

Allt som allt en givande dag på Almedalsveckan. Själv var det längesedan jag lyssnade på något partiledartal, utan jag nöjer mig med Intellectas mailsammanfattning efteråt (där de även har med en massa statistik).

Annars är behållningen med Gotlandsvistelsen som vanligt Visby, sitta i värmen på altanen i Lummelunda, hänga på båten i Visby hamn, umgås med systersönerna (och familjen i övrigt) samt att ta promenader ner genom Lummelunda och längs stranden.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela