weneedchange.blogg.se

Om samhälle, ekonomi, historia, naturvetenskap, media och politik.

Den havererade arbetslinjen

Publicerad 2014-11-26 15:30:00 i Allmänt,

Försöker förstå några saker bara. Fredrik Reinfeldt står alltså på MUF:s kongress och säger att den enda fråga som man har att jobba med är automatiseringen. Det här gör han alltså efter att ha drivit den sk arbetslinjen i 8 år. Arbetslinjen var, när den infördes, ett politiskt rävspel. Tidigare hade man från moderat håll uttryckt sig att ingen ska kunna leva på bidrag (för att man är en parasit då, och dylikt), men vad man gjorde var att man omformulerade det till att det ska löna sig att arbeta. Det låter mycket bättre när man säger att det ska löna sig att arbeta, men det betyder i realiteten exakt samma sak som att ingen ska få parasitera på samhället.

Reinfeldt har alltså drivit en politik för att göra det omöjligt att överleva om man inte har ett arbete. Syftet, som man säger, är att man vill skapa incitament för folk att arbeta. Samtidigt beskriver han nu själv hur, inom en snar framtid, 50% av alla arbeten riskerar att försvinna.

Idag ligger maxbeloppet för A-kassan på ca 10000kr efter skatt i månaden. Det är inte mycket, och man ska komma ihåg att A-kassan är en försäkring och inget bidrag. Många som arbetar har en extra arbetslöshetsförsäkring (gäller främst välavlönade arbeten), men har man inte det går man direkt från sin lön till, max, 10000kr i månaden efter skatt. För den som tjänar 27000kr i månaden, vilket är medelinkomsten i Sverige, betyder det ca 9-10 tusen mindre att leva på i månaden efter skatt.

Samtidigt går BNP i Sverige stadigt uppåt. Och blir automatiseringen som man har förutsatt kommer den att öka ännu mer, samtidigt som mängden arbetade timmar kommer att shocksjunka. Det jag funderar på är hur det är tänkt att folk ska klara sig, och vart ska det stipulerade överskottet ta vägen?

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela